Salvagnini Industrial Showroom Expansion

Hamilton, OH

The expanded Salvagnini customer resource campus features exposed CLT wall and roof systems, supported by glulam columns and an exterior finished concrete wall. The design team envisioned a space with clean, simple lines that focused attention on the equipment being displayed and demonstrated, as well as the natural beauty of the wood. This was achieved in part with a covered trench within the floor system for electric, gas and air lines required to operate the equipment. Natural light floods the interior through two full-height glass walls, windows at various heights, and a full-length skylight with perforated steel "reflector" panel that washes light across the exposed wood ceilings. Prospective customers are brought in through the training center and follow a long, narrow corridor to the showroom, where they are greeted by a 25-ft tall atrium and monumental wood staircase. The customer is led upstairs to an observation area, complete with a cafe, to view the vaunted Salvagnini machines—which are the real centerpiece of the project.

Project Details
  • Number Of Stories

    1

  • Bldg system

    Mass Timber

  • Sq. Meters

    2,322

  • Construction Type:

    IV-HT

  • Building Type:

    Factory/Industrial (warehouse, storage, parking, etc.)

  • Material Types:

    Cross-Laminated Timber (CLT)
    Glue-Laminated Timber (GLT or glulam)
    Heavy Timber Decking
    Hybrid (wood with steel or concrete)

Project Team
Need help with your own project?

WoodWorks can help find a team, technical details, and more.