Sideyard

Portland, OR

When the City of Portland built a new one-way couplet connecting to the Burnside Bridge, it created a leftover berm space that is now home to Sideyard. Shaped like a wedge, this five-story project prioritizes access to public transportation, bicycle access, and pedestrian openness. It includes retail and restaurant space at street level, additional retail on the second floor, and office space above. The structure includes a cross-laminated timber floor and roof system supported by a glulam post-and-beam frame, with concrete lateral cores. Sideyard is part of the new Central Eastside community envisioned in the Burnside Bridgehead Framework Plan, designed to strengthen the connectivity of the area with the Westside downtown core. Its use of locally-sourced materials showcases Oregon wood species in a truly unique fashion.

Version History
  • Project uploaded by WoodWorks Innovation Network on 10-27-2020
  • Project last updated by Beth Stein on 05-31-2024
Project Details
  • Number Of Stories

    5

  • Bldg system

    Mass Timber

  • Sq. Meters

    1,858

  • Construction Type:

    III-A

  • Building Type:

    Business (Office)

  • Material Types:

    Mass Timber
    Cross-Laminated Timber (CLT)

Project Team
  • Sansin
    Sansin Timber Finishes
  • Brad Nile General Contractor
  • Ayush Vaidya Code Consultant
  • Jason Thompson Engineer
  • Jensen Hughes Consultant
  • Jill Asselineau Architect
  • Samir Mokashi Code Consultant
Version History
  • Project uploaded by WoodWorks Innovation Network on 10-27-2020
  • Project last updated by Beth Stein on 05-31-2024
Need help with your own project?

WoodWorks can help find a team, technical details, and more.