Free Project Support from WoodWorks – Learn more

Aspen Art Museum

Aspen, CO
  • Bldg system

    Mass Timber

  • No. Of Stories

    1

  • Sq. footage

    33,000

Well known for his innovative use of wood, Pritzker Prize-winning architect, Shigeru Ban, envisioned a structural roof system for this project that required the creation of a unique, interlocking two-way wood frame to carry heavy Colorado snow loads as well as a basket-weave composite wood screen wall that envelopes the building. The floating plane of the 3-D space frame roof is supported on only a few clustered columns, cantilevering from interior to exterior where it supports the screen wall. The space frame is laid out on a 4-ft grid, with top and bottom laminated spruce veneer chords offset 2 ft in each plan direction. The diagonal webs that connect the top and bottom chords are comprised of gracefully curving, laminated birch plywood members that snake up and down, with dimensions that subtly shift in response to structural demands. The nodal connections for the space frame are made almost entirely with long, fully-threaded wood screws, installed from above to bind tight half-lapped joints, while remaining invisible to the building occupants.

  • Construction Cost:

    $25

  • Construction Type:

    Unknown

  • Building Type:

    Civic (Recreational)

  • Material Types:

    Cross-Laminated Timber (CLT)

Individuals Involved:
GluLam Headers Ad 1