Free Project Support from WoodWorks – Learn more

Redfox Commons

Portland, OR
  • Bldg system

    Mass Timber

  • No. Of Stories

    2

  • Sq. footage

    60,000

This adaptive reuse project transforms a pair of World War II-era warehouses into a light-filled campus for creative office tenants. Recognizing the historic and environmental significance of the existing wood structures, the renovation preserves and restores the original lumber. The trusses were sandblasted and remain exposed, highlighting the wood’s natural beauty. New 80-foot-wide clerestory windows were added to each roof to bring light into the large open floor plates, which are distinguished by column-free spans of 100 feet. To uphold the project’s heritage, both buildings were rebuilt using an industrial vernacular of ribbon windows and weathering steel cladding. During demolition, wood from an overbuilt mezzanine was salvaged to create a new timber and glass entrance structure that connects the two buildings. Over 6,500 linear feet of 4-by-12-inch boards were reclaimed, varying in length from 12 to 24 feet. The boards were fastened around new glulam members using large wood screws to create distinctive columns and beams. This innovative use of wood creates a welcoming entry that is expressive of both the project’s heritage and environmentally-conscious design

  • Construction Type:

    III-B

  • Building Type:

    Business (Office)

  • Material Types:

    Mass Timber

Individuals Involved:
  • Jonathan Heppner

    Architect

  • Eric McDonnell

    Engineer

  • Jason Sampson

    Fire Protection Engineer

  • Mike Kremers

    General Contractor

  • Anna Langley